Toulouse, a rózsaszín város
2023. október 31. írta: Bartha.Tibor

Toulouse, a rózsaszín város

15034814_1022255864587668_185815601078337536_n.jpgNem csak építészete, hangulatai is lenyűgöző Occitaine legnagyobb városának

Ville Rose, így hívják sokan a dél-franciaországi nagyvárost, ami nem is meglepő, hiszen számos épülete korabeli rózsaszín téglából épült. A másik két szín, ami jellemző még a városra - hogy teljes legyen a paletta - a kék és az ibolya. Előbbi az indigó megjelenése előtt a festőcsülleng nevű növényből nyert festék okán, utóbbi a város környéki megannyi ibolyamező miatt lett meghatározó szín, ezekkel is gyakran lehet találkozni a kirándulások során

A város - talán a Földközi-tenger vagy a katalán vidék közelsége miatt - nem annyira feszes, mint az északi városok, jellemzően kellemes mediterrán hangulata van, ami úgy a hétköznapi életérzésben, mint a gasztronóniában jelen van. Ez utóbbi szerelmesei bőven találnak ízélményeket a városban. A libamáj, a kacsamell, a cassoulet (sólet), a Toulouse-i kolbász, a helyi borok (Fronton, Gaillac, Armagnac), a sajtok (Roquefort, Tomme des Pyrénées) és az ibolyából készült finomságok, mind-mind rabul tudják ejteni az ide utazókat, ahogy a megannyi látnivaló is, amelyek legnevezetesebbjeit most kicsit listaszerűen mutatjuk be.

- A Place du Capitole tér és a a Városháza gyönyörű termei
- A Saint-Sernin Bazilika, mely a Compostellába vezető zarándokút egyik fő látványossága és a legnagyobb nyugat-római templom
- A 13-14. században alapított gótikus Couvent des Jacobins
- Az óváros és gyönyörű épületei: az Assézat palota (Bemberg alapítvány székhelye) és a Bernuy palota
- A Canal du Midi csatorna, mely az Unesco világörökség része
- A Garonne rakpartja: a Henri-Martin sétány és a Raymond-VI park
- A múzeumok: a Természettörténeti Múzeum, az Augustins (szépművészeti), a Saint-Raymond (antik), az Abattoirs (modern- és kortárs művészet), a Georges Labit (Ázsia), a Paul Dupuy (művészeti) múzeum.
- A Cité de l’Espace űrváros (Külső hivatkozás) , az Aéroscopia múzeum (Külső hivatkozás) és az Airbus összeszerelő-műhelyek (A380, Concorde)
- A Halle de la Machine (Külső hivatkozás) vagyis a legkülönlegesebb gépek csarnoka.

Mindez persze nem biztos, hogy egyetlen nap alatt bejárható, kipróbálható, megélhető, de Toulouse ennél úgyis több; császári francia elegancia, mediterrán életérzéssel.

Fotók - https://www.instagram.com/visiteztoulouse/

Ha tetszett a cikk kövesd Facebook oldalunkat is 

A bejegyzés trackback címe:

https://visitoccitanie.blog.hu/api/trackback/id/tr4818246109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása