Lenyűgöző erődváros az Aude folyó partján
2023. november 07. írta: Bartha.Tibor

Lenyűgöző erődváros az Aude folyó partján

170753877_135545681857932_2977778724504409797_n.jpgHa létezik olyan vár, amely megidézi gyermekkorunk fantáziavilágát, akkor az egyértelműen Carcassonne-ban van.

Az erődváros építése jóval a franciák előtt kezdődött el, de összetéveszthetetlen eleganciája és pompája egyértelműen a francia stílusnak köszönhető. Már a rómaiak idejében elkezdődött a várfal építése, ám a vizigótok, a szaracénok, majd később a katárok is magukénak tudták mielőtt végleg francia birtok lett volna.

Az i.sz 8 században már a Frank Birodalom részeként a toulouse-i grófok hűbéresei, a Trencavel bárók birtokába került. Ők voltak azok, akik jelentős várrá építették ki az erődítést. Ám hiába volt mindez, amikor az egyház által kiközösített katharok támogatójának számító báró ellenállt, a keresztesek büntető hadjáratot indítottak ellenük, és 1209-ben el is foglalták azt.

Szent Lajos és Merész Fülöp kezdték meg a vár erősítését. Ekkor épültek fel a kettős falrendszer tornyai, ekkor alakították át szinte bevehetetlen erőddé az egyetlen kocsibejáratot. Ám hiába volt ez a sok munka, a város a pireneusi béke után - 1659-ben - elvesztette stratégiai jelentőségét, majd odáig süllyedt, hogy a 19. század közepén már határozat is született lebontásáról.

Ám ez mégsem történt meg szerencsére, mert egy országos kezdeményezés hatására Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc francia autodidakta építész és műtörténész, a vár minden elemét megtartva, egykori rajzok alapján megmentette az enyészettől Franciaország egyik legjelentősebb középkori várát.

Ez a vér pedig vagy erődváros, az egyik legattratívabb látványosággá vált, nem csupán Occitanie-ben.

Kiemelt kép. tourismecarcassonne

Ha tetszett a cikk kövess minket Facebook oldalunkon 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://visitoccitanie.blog.hu/api/trackback/id/tr418252955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása