Collioure a Côte Vermeille ékköve
2023. november 09. írta: Bartha.Tibor

Collioure a Côte Vermeille ékköve

399289828_321783027267884_845406337915319549_n.jpgEgy kis katalán halászkikötő, ahol a művészet, a kultúra és a gasztronómia még ma is szépen fonódik össze.

Collioure egyszerre vallhatja magát okszitánnak és katalánnak. Ez a kettősség pedig egyedi hangulatot kölcsönöz ennek a tündéri kis tengerpart városkának, amely még magát Henri Matisse-t is megihlette a múlt század elején.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Audrey Lorange (@au_drey5466) által megosztott bejegyzés

Az alig 3 ezer embert számláló városka már i.sz. 673 óta kereskedelmi kikötő, de maga a falu csak később - a 10. században - kezdett kiteljesedni. A katalán térnyerés a 13-14. században volt erőteljesn, később a pireneusi béke okán került Franciországhoz. Bár 1793-ban még egyszer spanyol kézre került, ez sem tartott csak egy évig, amikor is végleg francia fennhatóság alá került a városka, ami azonban mégis megmaradhatott kicsit katalánnak is.

Colliure utcáin sétálni maga a gyönyör az év minden szakában. A mediterrán utcák, a nyugalmas kis terek, a virágok, a Földközi-tenger simogató szere és a kristálytiszta víz mind-mind örömmel töltik el az embert.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Sofiane (@sxfivnz) által megosztott bejegyzés

Csakúgy, mint a látnivalók, amelyek közül kiemelkedik a királyi kastély, a Le Chateau Royal, amelynek helyén már a 7. század óta kastély állt, de a ma látható épület a 13. századtól épült - kiegészítésekkel - egészen a 17. századig.

A város felett található a 15. századi épült Fort Miradou sajnos csak távolról szemlélhető, mivel az a hadsereg tulajdonában van, viszont két kisebb - Fort Carré és Fort Rond - a várostól távolabb látogatható annak, aki szeret kirándulni.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Audrey Lorange (@au_drey5466) által megosztott bejegyzés

Azok akik szivesebben maradnak a városban, azoknak ott a Le Moré azaz a régi halászfalu, a maga szűk macskaköves utcáival és a szép pasztell festett házaival, amely igazi mediterrán hangultatot kölcsönös a városnak.

Külön érdekesség a Notre-Dame-des-Anges templom, amelynek először a tornya volt meg, s abban az időben nem vallási, hanem gyakorlati szerepe volt, mert, hogy ez volt Collioure világítótornya. A templomot csak 17. században emelték hozzá.

Aki nyugalmas, de egyszerre szép élményeket szeretne megélni, annak Coliioure abszolute idális hely, hangulatával, utcáival és magával ragadó bájával a Földközi-tenger apró öblében.

Kiemelt kép - carpediemprivileges (IG)

Ha tetszett a cikk kövesd Facebook oldalunkat is 

A bejegyzés trackback címe:

https://visitoccitanie.blog.hu/api/trackback/id/tr318254157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása